S T A T U T U L

ASOCIATIEI DE ROBOTICA DIN ROMANIA


ASPECTE GENERALE

Art.1.
Denumirea asociatiei este "ASOCIATIA DE ROBOTICA DIN ROMANIA" - ARR (ROMSIR).

Art.2.

Robotica este un domeniu de stiinta in curs de formare cu un pronuntat caracter multidisciplinar. Izvoarele sale se gasesc in domeniile de: teoria mecanismelor, transmisii mecanice, dinamica masinilor, tehnologie, dispozitive, electronica industriala, calculatoare, automatica, inteligenta artificiala, biomecatronica, economie, inginerie industriala, management, ergonomie psihosociologia muncii.

Art.3.

Robotica se ocupa de cercetari fundamentale si fundamental orientate privind automatizarea operatiilor de manipulare a obiectelor in mediu industrial obisnuit, in medii inaccesibile sau greu accesibile operatorilor umani, in medicina si ingrijirea/recuperarea bolnavilor, in activitati de servicii si casnice, in activitati militare. Latura aplicativa a roboticii vizeaza: constructia, functionarea si repararea instalatiilor pentru automatizarea operatiilor humanoide si a instalatiilor aducatoare/de evacuare; corelarea functionarii utilajelor, masinilor, centrelor de prelucrare cu instalatii aducatoare/de evacuare si instalatiile pentru automatizarea operatiilor humanoide, conceperea proceselor de fabricatie de grup flexibile automate, conceperea, constructia si implementarea sistemelor si metasistemelor de fabricatie flexibila automata (FMS, FAS, CIM); constructia si functionarea dispozitivelor de control, diagnosticarea si repararea automata a componentelor sistemelor de fabricatie automata; aplicatii industriale a inteligentei artificiale.

Primele cercetari de Robotica in Romania au inceput, in cadrul "domeniilor-izvor" in deceniul 1970-80. La cel de-al II-lea Simpozion de Mecanisme si Transmisii Mecanice din octombre 1976, prof.dr.ing.Christian Pelecudi de la Institutul Politehnic Bucuresti comunica prima lucrare a domeniului in limba romana, intitulata "Introducere in robotizare". Lucrarea este publicata in volumele Simpozionului.
Cercetari sistematice de Robotica sunt initiate in anii 1978-80 la Institutul Politehnic Bucuresti (Colectivul de Merotehnica), Institutul Politehnic "Traian Vuia" Timisoara (Colectivul de cercetare-proiectare multidisciplinar Roboti Industriali) si Institutul de Cercetare Proiectare in Tehnologia Constructie de Masini Bucuresti (care initiaza Programul National de Roboti Industriali). Ulterior, preocupari de Robotica se dezvolta si in alte institute de invatamant superior (Institutele Politehnice Cluj, Iasi, Universitatile Brasov, Galati, Craiova, Institutele de Invatamant Superior Pitesti, Oradea), in institute de cercetare-proiectare (ICI, ITC, IPA, ICSITMU Titan, IFTM, Bucuresti, ISIM, ICSITEH Timisoara, cat si in unele intreprinderi industriale (I. Automatica, I. Semanatoarea Bucuresti, I. Electromotor, I. Electrotimis Timisoara, IMUM Baia-Mare, UNIO Satu-Mare, I. Masini unelte si I. Vagoane Arad, I. Vagoane Turnu-Severin, I. Tehnologica Cluj, I. Metalurgica Arad, I. Autoturisme "Dacia" Pitesti, IMU Medgidia, I. Tractoare Brasov, I. Autocamioane Brasov, I. Scule Risnov, IUPS Suceava si altele).
Din initiativa Institutului Politehnic Bucuresti din anul 1980 se organizeaza anual Simpozionul national de Roboti Industriali.
Primii roboti industriali romanesti au fost:
- REMT 1, proiectat de Colectivul de Roboti Industriali de la Institutul Politehnic "Traian Vuia" Timisoara si executat la I. Electromotor Timisoara, unde a fost aplicat in prima celula de fabricatie flexibila realizata in Romania (pentru prelucrari prin aschiere) la 8.02.1982;
- RIP 6,3 construit de I. Automatica Bucuresti si IPA Bucuresti si aplicat la I. Autobuzul Bucuresti in iunie 1982.
Ambele realizari au fost distinse cu premii ale Academiei Romane pe anul 1982.
In anul 1990 produc roboti industriali urmatoarele intreprinderi din Romania: I. Automatica Bucuresti, I. Electromotor si I. Electrotimis Timisoara, IMMUM Baia-Mare si I.Microcalculatoare si Programe Timisoara (sisteme de conducere).
In mai 1990 s-a infiintat consortiul "Grupul de Robotica" Timisoara, care cuprinde Institutul Politehnic "Traian Vuia" Timisoara, Institute de Cercetare si intreprinderi care conlucreaza pe baze comerciale pentru promovarea fabricatiei robotizate in Romania. Un consortiu similar este in curs de organizare in Bucuresti.


II. SCOPUL SI OBIECTIVELE ASOCIATIEI

Art.4.
ASOCIATIA DE ROBOTICA DIN ROMANIA-ARR (ROMSIR) este o asociatie profesionala, automata, neguvernamentala si apolitica, cu personalitate juridica, nu urmareste profit (nu este lucrativa).
ARR este construita pe o durata nelimitata si are sediul la Timisoara Bdul.Mihai Viteazul 1.
ARR fiind unica asociatie profesionala in domeniul roboticii poate desfasura prin membrii sai activitati de consultanta in domeniul automatizarii proceselor industriale.
Patrimoniul ARR-ului se constituie din donatii, sponsorizari si achizitii, rezultate ca urmare a activitatii de consultanta acordata.
Este organizata si functioneaza pe baza prezentului statut si a unor reglementari specifice ce dezvolta prevederile acestuia, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Art.5.

Scopul ARR este promovarea roboticii in Romania, atat ca domeniu de cercetare cat si - mai ales - sub aspect aplicativ:
- in industrie, unde implementarile robotice trebuie sa fie principala cale a retehnologizarii;
- in medicina si asistenta/recuperarea bolnavilor;
- in domeniul serviciilor si a activitatilor casnice;
- in aplicatii militare.

Art.6.
ARR grupeaza specialisti din Romania si Republica Moldova care au preocupari de robotica care cunosc si accepta statutul ei si se inscriu in asociatie. Pot deveni membrii ARR persoane cu pregatire superioara (ingineri, matematicieni, fizicieni, medici, biologi, economisti, etc.) studenti si persoane cu studii medii care desfasoara sau doresc sa desfasoare activitati in domeniul roboticii.
Pot deveni membrii individuali sau colectivi ai ARR si persoane sau intreprinderi/institutii din strainatate.

Art.7.

ARR este organismul profesional care reprezinta opinia specialistilor in domeniu in raport cu alte organisme guvernamentale si neguvernamentale intreprinderi si institute de stat si particulare in legatura cu activitati de cercetare, de implementare si de exploatare a sistemelor robotizate.

Art.8.

Activitatea ARR se desfasoara in conformitate cu scopul definit in Art.5 cu acceptul sau la solicitarea unitatilor interesate, in urmatoarele directii:

III. DREPTURILE MEMBRILOR

Art.9.
Membrii ARR vor beneficia de urmatoarele facilitati in domeniul informarii:
- posibilitatea de abonare cu reducere de pret la Buletinul de informare de robotica (revista Robotica/Management) din Romania;
- posibilitatea de consultare gratuita a oricarei documentatii inscrise in fisierul ARR; copiile documentatiilor vor fi puse la dispozitia membrilor ARR contra cost;
- accesul gratuit la consultarea documentatiilor obtinute de ARR de la organisme, intreprinderi si institute de peste hotare;
- posibilitatea de participare prioritara cu tarife reduse, la manifestarile organizate de ARR.

Art.10.

Membrii ARR pot participa - in conformitate cu dorinta lor - la toate activitatile organizate de ARR in conformitate cu Art.8.

Art.11.

Membrii ARR participa la alegerea membrilor organismelor de conducere ale ARR si ale filialelor sale.

Art.12.

Membrii ARR adopta si modifica Statutul Asociatiei, fac propuneri privind/aproba planul de activitate raportul anual al conducerii operative si a comisiei de cenzori, controleaza intreaga activitate ARR.


IV. INDATORIRILE MEMBRILOR

Art.13.
Membrii ARR au datoria de a respecta Constitutia si legile tarii, precum si Statutul ARR, normele de etica profesionala si de a se abtine de la activitatea politica in cadrul Asociatiei.

Art.14.
Membrii ARR vor plati cotizatia anuala si vor achita in termen alte obligatii financiare asumate fata de ARR.

Art.15.

Membrii ARR vor participa activ si de buna credinta la activitatea ARR.


V. PREVEDERILE ORGANIZATORICE

Art.16.
Membrii ARR sunt incadrati in urmatoarele categorii:
- membrii fondatori sunt persoanele care au intocmit cereri de afiliere in perioada de organizare a ARR;
- membrii deplini sunt persoanele cu studii superioare inscrise ulterior infintarii ARR si care au fost aprobati de catre conducerile filialelor;
- membrii asociati sunt persoanele cu studii medii insrise ulterior infintarii ARR si care au fost aprobati de conducerile filialelor;
- membrii colectivi sunt intreprinderile si institutele cu activitate in domeniul roboticii care sprijina ARR;
- membrii de onoare sunt personalitati de seama din tara si de peste hotare care sprijina activitatea ARR, alesi in aceasta calitate de catre adunarea generala a Asociatiei.

Art.17.
Inscrierea membrilor de toate categoriile se face pe baza de adeziune si plata taxei de inscriere, dupa caz. Inscrierea membrilor deplini si a celor asociati se aproba de conducerile filialelor, inscrierea (alegerea) membrilor colectivi si de onoare se aproba de catre adunarea generala ARR.
Retragerea din ARR se face pe baza de cerere adresata conducerii Asociatiei, fara drept de restituire a taxelor, cotizatiilor si donatiilor facute anterior.
Conducerea operativa a ARR poate hotara incetarea calitatii de membru al Asociatiei pentru nerespectarea Statutului si abateri grave de la etica profesionala. Hotararea de excludere poate fi contestata, contestatiile se judeca in cadrul Adunarii generale ARR.

Art.18.

Membrii ARR isi atesta calitatea prin cartea de membru emisa de Conducerea operativa a Asociatiei.

Art.19.
Forul de conducere suprem al ARR este Adunarea generala. Ea se convoaca din doi in doi ani sau ori de cate ori este necesar de catre Conducerea operativa. Ordinea de zi a Adunarii generale se propune de catre Conducerea Operativa a ARR. Au drept de vot in cadrul Adunarii generale a ARR membrii fondatori si membrii deplini. Membrii colectivi sunt reprezentanti la Adunarea generala prin persoane care pot sa nu fie membrii individuali ai ARR; fiecare mebru colectiv va avea 3 voturi in Adunarea generala.

Art.20.
Conducerea operativa a ARR este aleasa de catre Adunarea generala pe durata de 2 ani. Ea este constituita dintr-un presedinte, 1 prim-vicepresedinte si 3 vicepresedinti, un secretar general, un responsabil financiar si un consilier juridic, cate un reprezentant al filialelor pentru fiecare 10 membrii fondatori, respectiv cate un reprezentant pentru fiecare 10 membrii fondatori neapartinand vreunei filiale. Vicepresedintii sunt alesi de catre Filialele desemnate in acest scop de Adunarea Generala.

Art.21.
Biroul permanent al Conducerii operative a ARR este constituit din presedinte, prim-vicepresedinte, vicepresedinte, secretar general si 2 membri ai conducerii operative desemnati prin vot.

Art.22.
Comisia de cenzori ai ARR este constituita din 3 membri dintre care unul are functia de presedinte. Comisia de cenzori se alege dintre cei care nu sunt membrii ai conducerii operative, de catre Adunarea generala, care desemneaza si presedintele acestuia.

Art.23.
Adunarea generala ARR aproba structura de filiale a Asociatiei, discuta si adopta programul de activitate, discuta si adopta raportul conducerii operative si a comisiei de conzori.
Conducerea operativa ARR organizeaza activitatea Asocietiei intre 2 sedinte ale Adunarii generale in conformitate cu Statutul si programul de activitate. Vor avea loc sedinte de lucru sau consultari prin mijloace de comunicatii, periodice. Prezinta raport de activitate in Adunarea generala, pe care o convoaca.
Biroul conducerii operative ARR conduce activitatea concreta a compartimentelor Asociatiei si administreaza veniturile si cheltuielile ARR.
Comisia de cenzori ARR verifica activitatea financiara si de gestiune a Asociatiei si prezinta raport despre aceasta in Adunarea generala.

Art.24.
Activitatea se desfasoara in conformitate cu Art.8 pe comisii. Comisiile ARR sunt:
24.1.Comisia de cercetari stiintifice;
24.2.Comisia pentru marketing si implementari robotice;
24.3.Comisia pentru informare - documentare - manifestari stiintifice / tehnice;
24.4.Comisia de publicitate tehnica pentru robotizare;
24.5.Comisia pentru relatiile interne si externe.
Membrii comisiilor vor fi desemnati din membri ARR de catre Adunarea generala. Activitatea fiecarei Comisii va fi condusa de regula, de cate un membru al Biroului conducerii operative.

Art.25.
Activitatea ARR (inclusiv a comisiilor) se desfasoara in cadrul filialelor Asociatiei. Filialele ARR se organizeaza in conformitate cu solicitarile membrilor; structura pe filiale a ARR se aproba de catre Adunarea generala.
Fiecare filiala va fi condusa de cate un colectiv de conducere constituit dintr-un presedinte, un vicepresedinte si un secretar, desemnati de membrii filialei.
Activitatea filialei se desfasoara pe baza unui plan propriu.

Art.26.
Comisiile si filialele ARR pot constitui in vederea desfasurarii activitatilor in conformitate cu Art.8 grupe de lucru cu regim de consortiu cu participarea unor intreprinderi si institute de stat sau particulare interesate. Activitatea economica a grupelor de lucru se va desfasura in afara ARR.
Conducerea operativa a ARR si filiale pot constitui biblioteci de materiale documentare de robotica, continand documentatii proprii ale ARR sau imprumutate cu forme legale de la intreprinderi, sau institutii.


VI. VENITURI SI CHELTUIELI

Art.27.
Veniturile ARR se constituie din taxa de inscriere, cotizatiile membrilor, donatii, incasari din vanzarea insignelor, materialelor de propaganda. Fiecare filiala isi gestioneaza singura veniturile. Conducerea operativa a ARR stabiliste pentru activitati centrale o cota de participare a fiecarei filiale. Toate veniturile si cheltuielile ARR vor fi inregistrate cu documente legale.

Art.28.
Taxa de inscriere este de 5000 lei pentru membri fondatori si deplini, 1000 pentru membri asociati, 50.000 lei pentru membri colectivi. Studentii platesc ca taxa de inscriere 500 lei.

Art.29.
Cotizatiile anuale percepute de ARR sunt:
- 5000 lei pentru membri fondatori si deplini;
- 1000 lei pentru membri asociati;
- 100.000 lei pentru membri colectivi;
- 500 lei pentru studenti.

Art.30.
Cheltuielile ARR se efectueaza pe baza aprobarii Biroului conducerii operative. Ele se refera la finantarea unor actiuni din cadrul planului de activitate, la editarea publicatiilor proprii la procurarea materialelor de propaganda insigne, carnete de membrii, la finantarea serviciilor oferite membrilor ARR, cheltuieli administrativ-gospodaresti. Toate cheltuielile vor fi decontate cu acte legale.

Art.31.
ARR are cont propriu la CEC (si/sau banca inclusiv cont BNC), stampila, insigna si insemne proprii. Comisia de cenzori va verifica legatitatea si realizarea planului de cheltuieli si venituri.


VII. CONSIDERATII FINALE

Art.32.
Adunarea generala de constituire a ARR a avut loc la Timisoara in ziua de 6 decembrie 1990. Ea a avut la ordinea de zi adoptarea hotararii de confirmare a infiintarii Asociatiei, de aprobare a Statutului, a programului de activitate pe un an, a constituirii filialelor si alegerea conducerii operative.

Art.33.
Modificarea prezentului statut poate fi efectuata la propunerea membrilor ARR numai in Adunarea generala, urmand a fi aduse la cunostinta organelor de drept pe baza documentelor necesare.

Art.34.
Desfiintarea ARR se poate hotara de catre Adunarea generala in majoritatea simpla de voturi.

Timisoara, 18 noiembrie 1996